Hajdinás-zelleres derelye kecskesajttal gesztenyemézzel, gránátalmával és narancsos vajjal

vegetáriánus hajdina hajdinaliszt ravioli derelye zellergumó zeller püré narancsos vaj gesztenyeméz gránátalma kecskesajt

Hozzávalók

    100g hajdinaliszt
    2ek durum liszt
    1 tojás
    1 tojássárgája
    1tk enyhe olívaolaj
    200g zeller
    100g kecskesajt
    2tk gesztenyeméz
    2ek gránátalmamag
    1ek hajdina
    fél narancs héja
    kis salátalevél
    frissen reszelt szerecsendió
    frissen őrölt feketebors
    só
    vaj

 

 

Elkészítés

A receptben szereplő mennyiség 4 főre szól.

Kavarjuk el a hajdina- és durum lisztet, majd öntsük kis kupacként a munkafelületre. Nyomjuk a közepébe egy mélyedést és tegyünk bele 1 tojást, 1 tojássárgáját, kevés enyhe olívaolajat és egy csipet sót. Villával dolgozzuk össze a folyékony hozzávalókat a lissztel, majd kézzel gyúrjuk addig a tésztát, míg selymes nem lesz. Csomagoljuk fóliába és hagyjuk legalább 30 percen át pihenni.

Tisztítsuk meg a zellergumót. Vágjuk kockára és gőz fölött pároljuk teljesen puhára. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Pürésítsük 1ek vajjal és ízesítsük sóval, borssal, valamint szerecsendióval.

Forró vízzel mossuk meg a narancsot és egy krumplihámozóval hántsuk le a héjának a felét úgy, hogy semmi fehéret ne vágjunk le. Melegítsünk meg 2ek vajat egy kis serpenyőben és egy bő csipet sóval együtt adjuk hozzá a narancshéjat. Hagyjuk 1 órán át állni.

A hajdinát tegyük sütőpapírral borított sütőrácsra és 200°C-os sütőben röviden süssük ropogósra. Ügyeljünk arra, hogy ne kapjanak színt és ne égjenek meg.

Fedjünk be egy tányért fóliával és szórjuk meg enyhén liszttel. Vágjuk a tésztát 3-4 darabra. Egy darab kivételével a többit takarjuk le fóliával, hogy ne száradjon ki. Gyúrjuk át a tésztát, lapítsuk ki, szórjuk meg enyhén lissztel, majd tésztagéppel fokozatosan nyújtsuk ki 6-os fokozatig. A tésztacsíkra a feléig 7-8cm távolságban tegyünk 1-1tk zellerkrémet. Nedves ujjal rajzoljuk körbe a zellerkupacokat. Hajtsuk rá a tészta másik felét és egy kb. 4cm átmérőjű kiszúró tompa oldalával óvatosan körkörözve a púpok körül nyomjuk ki a levegőt a töltelékből. Egy 6cm-es kiszúróval szaggassuk ki a derelyéket és tegyük a fóliával fedett tányérra. Takarjuk le fóliával a kész derelyéket. A többi tésztát is hasonlóan töltsük meg.

Tálalás előtt vegyük ki a kecskesajtot a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. Melegítsük meg a narancsos vajat. A derelyét forró sós vízben 1-2 perc alatt főzzük meg. Röviden csepegtessük le, majd minden előmelegített tányérra tegyünk 3-3 derelyét. Csipkedjünk mellé kecskesajtot, locsoljuk meg 1-1 csepp gesztenyemézzel és szórjuk meg kupaconként 3-4 gránátalmamaggal. Szórjunk 3-4 csipet ropogós hajdinát a tányérra, majd locsoljuk meg a derelyét 2tk narancsos vajjal. Tetszés szerinti kis salátalevéllel díszítve tálaljuk.

Weboldalunkat eddig látogató nézte meg.