Tonhalropogós pikáns tésztasalátával

Tonhalropogós pikáns tésztasalátával

hozzávalók / 4 adag
A tonhalropogóshoz

    140 g tonhalkonzerv (olajban eltett)
    1 db tojás
    1 közepes fej vöröshagyma
    90 g tehéntúró
    4 ek zsemlemorzsa
    0.5 db zsemle (szikkadt)
    só ízlés szerint
    bors ízlés szerint
    3 dl napraforgó olaj (a sütéshez)

A salátához

    320 g penne
    1 közepes fej lilahagyma
    1 ek kakukkfű
    1 ek bazsalikom
    1 ek rozmaring
    6 db szárított paradicsom
    8 ek olívaolaj
    15 dkg kecskesajt
    15 dkg gomolya sajt (füstölt)

A mártogatóhoz

    150 g tejföl
    4 ek majonéz
    40 ml fehérbor
    1 teáskanál citromlé
    só ízlés szerint

 

elkészítés

    A salátához egy kisebb tálkában elkeverjük a felaprított lilahagymát, a félxfél cm-re vágott sajtokat, az apróra vágott szárított paradicsomot. Hozzáadjuk a felaprított friss zöldfűszereket is, és meglocsoljuk az olívaolajjal. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. Kicsit állni hagyjuk, míg elkészítjük a tonhalropogóst. (Tipp:minél többet áll, annál jobb, mert a friss zöldfűszerek és a szárított paradicsom annál jobban átjárják az olívaolajat. Egy egész éjszaka a hűtőben igen jót tesz neki.)
    A tonhalropogóshoz a lecsöpögtetett tonhalat alaposan kikeverjük a túróval, a tojással és a tejbe áztatott, alaposan kinyomkodott fél zsemlével, valamint a nagyon apróra vágott vöröshagymával, majd annyi (kb. 4-5 ek) zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy közepesen lágy, de nem ragacsos masszát kapjunk. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük.
    Kisebb diónyi gombócokat formálunk a masszából, kissé ellapítjuk korong alakúra, majd zsemlemorzsába forgatjuk, és bő zsiradékban aranybarnára sütjük. 20 darab tallért ad ki a receptben írt mennyiség. A mártogatóhoz a majonézt elkeverjük a tejföllel és a fehérborral, és kevés frissen facsart citromlével ízesítjük. Gyengéden sózzuk.
    A tésztát fogkeményre főzzük, leszűrjük, és összeforgatjuk az olívaolajban érlelt fűszeres sajtokkal. Aki szereti, kis rukkola salátával is gazdagíthatja a salátát. Tálalásig hűtőben érleljük.

Weboldalunkat eddig látogató nézte meg.