Sajttal töltött gnocchi gombás bolognai szószban átsütve

Sajttal töltött gnocchi gombás bolognai szószban átsütve

hozzávalók / 3 adag
Gnocchi

    1 kg lisztes burgonya
    20 dkg finomliszt
    1 db tojás
    2 ek olívaolaj
    só ízlés szerint
    10 dkg kecskesajt (közepes keménységű)

Gombás bolognai szósz

    50 dkg darált sertéshús (azaz ízlés szerinti)
    1 közepes db vöröshagyma
    1 gerezd fokhagyma
    6 közepes db gomba
    0.5 közepes db paprika
    1 teáskanál fűszerpaprika
    1 nagy db paradicsom
    2 ek sűrített paradicsom
    2 kávéskanál zöldséges ételízesítő
    só ízlés szerint
    durvára őrölt fekete bors ízlés szerint
    4 dl víz (annyi, hogy knapp elfedje a húst)

Sütés

    5 dkg parmezán sajt (durvára reszelve)

 

elkészítés
Gnocchi

    A héjában megfőtt krumplit lehámozzuk, áttörjük, és összegyúrjuk a többi hozzávalóval.
    Ca. 0.5 cm vastagságúra kinyújtjuk lisztezett deszkán. 4 cm-es négyzetekre felvágjuk, és mindegyik négyzet közepére teszünk egy megfelelő méretű db kecskesajtot.
    A négy csücsköt összefogjuk, és kézzel gombócot formálunk belőlük.
    2 liter felforralt sós vízben, lassú tűzön addig főzzük, amíg a gombócok feljönnek a víz tetejére. Szűrőkanállal tálba szedjük.

Gombás bolognai szósz

    A megtisztított zöldségeket aprítjuk (hagyma, paprika, fokhagyma apróra kockázva, gomba szeletelve), és a felhevített olívaolajon az egészet addig pirítjuk, míg a gomba leve félig elfőtt.
    Hozzáadjuk a húst és a fokhagymát, állandó kevergetés közben. A hús fehéredéséig pirítjuk az egészet. Ha szükséges, pici vizet adhatunk alá.
    Félrehúzzuk a lábast és beleszórjuk a pirospaprikát, az ételízesítőt, megsózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a sűrített paradicsomot.
    Felöntjük 4 dl vízzel úgy, hogy éppen ellepje a húsos keveréket. Tetejére karikázzuk a friss paradicsomot. Közepes hőmérsékleten készre főzzük.

Sütés

    A szósz 2/3-t beleöntjük egy ízlés szerinti tűzálló tálba, megszórjuk reszelt sajttal.
    Ennek tetejére szépen elosztjuk a gombócokat, erre is szórunk a sajtból. A maradék szószt rákanalazzuk, és előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
    Mikor a gombócok teteje zsemleszínűre megpirult, rászórjuk a maradék sajtot olvadásig.

    sütési hőfok: 220°C
    sütési mód: alul-felül sütés

Weboldalunkat eddig látogató nézte meg.